Lasersvetsning, Laserskärning

Förstå kvasi-kontinuerliga våglasrar: Laserteknologins framtid

Förstå kvasi-kontinuerliga våglasrar: Laserteknologins framtid | Laserkina

Laserteknologins värld utvecklas ständigt, med nya framsteg som förbättrar en mängd olika industriella tillämpningar. Bland de olika typerna av lasrar har Quasi-Continuous Wave (QCW) lasern framstått som en kraftfull och mångsidig laserkälla, som erbjuder unika fördelar. I det här blogginlägget fördjupar vi oss i detaljerna för QCW-lasrar och deras tillämpningar, särskilt med fokus på de mindre kända aspekterna som gör dem till ett exceptionellt val för vissa precisionsuppgifter.

Vad är en QCW-laser?

QCW-lasrar, förkortning för Quasi-Continuous Wave-lasrar, representerar en hybrid mellan pulsade och kontinuerliga våglaseroperationer. Utvecklades ursprungligen 1974 av LASERKINA ingenjörer, dessa halvledarlasrar uppnår en uteffekt som approximerar kontinuerlig emission genom en distinkt pulsfyllningsteknik. Denna innovation inom laserkällor har öppnat nya möjligheter inom laserteknologiforskning och tillämpningar på grund av dess betydande tillförlitlighet och betydelse i kategorin halvledarlaser.

Skillnad och fördelar jämfört med traditionella laser

Den primära skillnaden mellan QCW-lasrar från konventionella lasrar ligger i deras solid-state pumpteknik, som förändrar LI-kurvan (förhållandet mellan laserintensitet och ström), vilket avsevärt minskar lutningen. Denna unika pumpmetod gör det möjligt för QCW-lasrar att bibehålla en stabil uteffekt över tiden, vilket möjliggör en stadig, nästan kontinuerlig laseremission. Med fördelar som hög effekt, hög effektivitet, utmärkt strålkvalitet, kompakt storlek och låg kostnad, tillgodoser QCW-lasrar ett brett spektrum av applikationer samtidigt som de erbjuder lägre energiförbrukning jämfört med andra lasertyper, inklusive traditionella YAG-lasrar.

Tillämpningar av QCW-lasrar i olika branscher

QCW-lasrar tjänar en mängd applikationer inom olika sektorer på grund av deras mångsidighet när det gäller att arbeta i både puls- och kontinuerligt läge. Denna enda laserkälla kan hantera de uppgifter som en gång krävde två separata lasrar, vilket ger betydande bearbetningsfördelar. Nedan utforskar vi tillämpningen av QCW-lasrar i olika branscher.

Precision i elektronik: 3C Industry Applications

En av de framträdande tillämpningarna av QCW-lasrar är inom 3C-industrin (dator-, kommunikations- och konsumentelektronik). Till exempel, vid laserpunktsvetsning för laddningskontakter för enheter som smartphones och surfplattor, erbjuder QCW-lasrar mindre svetspunkter och jämnare ytbehandlingar jämfört med YAG-lasrar, vilket gör dem idealiska för precisionslasersvetsning i miniatyrkontakter.

Förbättrad materialbearbetning: Elektronisk komponentsvetsning

Vid svetsning av kopparmaterialband som används i elektroniska komponenter uppvisar QCW-lasrar överlägsen prestanda på grund av deras höga enpulsenergi och toppeffekt. De är särskilt effektiva för material med hög reflektivitet, och ger exakt energiutmatning som är avgörande för svetsning av tunna, reflekterande material.

Precisionsskärning: Keramisk substratbearbetning

QCW-lasrar utmärker sig precisionslaserskärning applikationer som krets keramiska substrat, där deras höga toppeffekt och lägre värmeeffekt förhindrar sprickbildning och säkerställer jämna kanter.

Batteritillverkning: Power Lithium Battery Welding

Inom bilindustrin spelar QCW-lasrar en avgörande roll vid svetsning av kraftlitiumbatterikomponenter. Deras enhetliga och stabila energiutgång gör dem mer lämpade för fin, tunnväggig materialsvetsning jämfört med traditionella YAG-lasrar.

Tillverkning av medicinsk utrustning: Precisionssvetsning

QCW-lasrar används också i stor utsträckning vid precisionssvetsning av komponenter för medicintekniska produkter. Deras lilla punktstorlek och exakta energikontroll gör dem idealiska för intrikat medicinsk utrustningssvetsning, vilket säkerställer starka, rena svetsar utan missfärgning.

Fördelar med QCW-lasrar

QCW-lasrar har flera fördelar som gör dem till ett överlägset val för olika applikationer:

  • Kompakt storlek och kompatibilitet, vilket gör att QCW-lasrar direkt kan ersätta traditionella produkter på marknaden med bekväma kablar och offline-applikationsmöjligheter.
  • Möjligheten att växla mellan puls- och kontinuerliga lägen och på så sätt konsolidera uppgifterna för två olika lasrar till en.
  • Hög topp- och pulseffekt, med pulsenergistabilitet på ≤2 %, vilket gör dem lämpliga för precisionssvetsscenarier.
  • Anpassningsbara strållägen och fiberkärndiametrar för att möta specifika applikationsbehov för båda lasersvetsning och skärning.
  • Ersättning av traditionella lamppumpade (YAG) lasrar med de kombinerade egenskaperna hos Nd:YAG-lasrar (för borrning och svetsning) och fiberlasrar (för skärning).

Slutsats om QCW-lasrar och deras bearbetningsegenskaper

QCW-lasrar är onekligen en kraftfull, pålitlig och praktisk laserkälla som kan möta ett brett spektrum av kundkrav. De har medfört fördelaktiga förbättringar av lasertekniken och fortsätter att möjliggöra nya möjligheter för både forskare och tillverkare. Med sin förmåga att utföra olika bearbetningsuppgifter som tidigare krävde flera lasrar, sticker QCW-lasrar ut som en transformativ teknologi i laserapplikationernas värld, och erbjuder ekonomiska och funktionella fördelar som driver innovation framåt.

KONTAKT FÖR LASERLÖSNINGAR

Med över två decennier av laserexpertis och ett omfattande produktsortiment som omfattar enskilda komponenter till kompletta maskiner, är din ultimata partner för att möta alla dina laserrelaterade krav.

relaterade inlägg

Kommentera uppropet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *