Lasersvetsning

Förstå Focal Plane Adjustment in Laser Welding: A Guide for Precision

Förstå Focal Plane Adjustment In Lasersvetsning: En guide för precision | Laserkina

I den exakta världen av lasersvetsning är inställning av rätt fokusplan hörnstenen för att uppnå optimala resultat. Det här blogginlägget fördjupar sig i de grundläggande teknikerna som används av LASERKINA ingenjörer att sätta in fokus på en lasersvetsmaskin, för att säkerställa att varje projekt börjar med den noggrannhet som krävs av avancerad laserbearbetning och övervakning. Genom att utforska principerna och metoderna bakom fokusjustering strävar vi efter att tillhandahålla en omfattande guide för att bemästra detta avgörande steg i lasersvetsning processen.

Principen för fokusjustering vid lasersvetsning

Resan till perfekt lasersvetsning börjar med att förstå laserstrålens energifördelning, som inte är enhetlig. En laserstråle liknar en timglasform, med den mest koncentrerade energin på sin smalaste punkt, känd som fokus. Olika lasersvetsmaskiner, oavsett om de använder galvanometerskanner eller singel- och multimodslasrar, har olika energifördelningar. ingenjörer fastställer fokalplanet genom att observera förändringar i energi, vanligtvis med en låg effektinställning mellan 200-500W. Genom att identifiera symmetriska svetsfenomen som ljud, gnistor och stänk kan de lokalisera det exakta fokalplanet som krävs för exakt lasersvetsning.

Förstå Focal Plane Adjustment In Lasersvetsning: En guide för precision | Laserkina

Inställning av lasersvetsmaskinens parametrar

Att ställa in lasersvetsmaskinen innebär att man finjusterar flera parametrar. Svetsläget är ofta inställt på QCW (kvasikontinuerlig våg), med en maximal effekt inställd på runt 0.3 för att undvika överdriven energi. Pulsbreddsmodulering är kritisk, med initiala inställningar på 0.1 millisekunder vid 100 % effekt, följt av ett andra steg på 2.5 millisekunder, också vid full effekt. Frekvensjusteringar hålls mellan 1 och 1.5 för att behålla kontrollen över processen. Med dessa inställningar börjar ingenjörer den avgörande uppgiften att justera fokus.

Metoder för att bestämma fokalplanet

LASERCHINAs ingenjörer använder flera beprövade metoder för att hitta fokalplanet. Den första involverar användningen av en diagonal linjemetod där en preliminär fokuspunkt bestäms av den minsta och ljusaste punkten i ledljuset. Nästa steg innebär att platta till arbetsstycket och rikta in laserstyrningspunkten med brännpunkten. Den slutliga verifieringen använder punktmetoden, där en serie pulser appliceras för att lokalisera fokus baserat på förändringar i ljud och stänkbeteende. Denna iterativa process säkerställer en fokalprecision inom 0.5 mm.

Förstå Focal Plane Adjustment In Lasersvetsning: En guide för precision | Laserkina

Avancerade tekniker för justering av fokalplan

För mer komplexa scenarier kan ingenjörer använda ytterligare tekniker som att skriva ut på fotografiskt papper, inspektera stålplåtsmärken i mikroskop eller förlita sig på hörbara signaler. Varje metod har sitt speciella användningsfall, beroende på egenskaperna hos laserstrålen och materialet i fråga. Nyckeln är att ta ett genomsnitt av flera punkter för att jämna ut eventuella fel, och uppnå en noggrannhet som vanligtvis ligger inom 0.3 mm.

Slutsats

Att bemästra fokusplansjusteringen är en grundläggande färdighet för alla lasersvetsmaskiner. Genom att följa de detaljerade metoder som beskrivs av ingenjörer kan operatörer förbättra precisionen och kvaliteten på sina lasersvetsprocesser. Oavsett om det är genom diagonallinjemetoden, punktmetoden eller avancerade tekniker, är det avgörande att säkerställa rätt fokus för framgången för alla lasersvetsprojekt. Med övning och uppmärksamhet på detaljer kan operatörer uppnå den noggrannhet som krävs för de mest krävande laserbearbetnings- och övervakningsuppgifterna.

KONTAKT FÖR LASERLÖSNINGAR

Med över två decennier av laserexpertis och ett omfattande produktsortiment som omfattar enskilda komponenter till kompletta maskiner, är din ultimata partner för att möta alla dina laserrelaterade krav.

relaterade inlägg

Kommentera uppropet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *