Lasermärkning

Den revolutionerande tillämpningen av anodiserad aluminiumlasermärkning

Den revolutionerande tillämpningen av anodiserad aluminiumlasermärkning | Laserkina

Idag fördjupar vi oss i en ännu mer utbredd laserteknik – anodiserad aluminiumlasermärkning. Det här inlägget kommer att diskutera egenskaperna hos anodiserade aluminiummaterial och designen av experiment för att undersöka principerna bakom anodiserad aluminiumlasermärkning.

Vad är anodiserat aluminium?

Anodiserad aluminium hänvisar till processen att bilda ett oxidskikt på ytan av aluminiumprodukter genom elektrolys i specifika elektrolyter och under vissa processförhållanden. Detta förändrar ytegenskaperna hos vanliga aluminiummaterial, vilket förbättrar deras färgning, korrosionsbeständighet, syra- och alkalibeständighet och elektriska isoleringsegenskaper.

Anodiserad aluminium är älsklingen inom byggmaterial och digital 3C (dator, kommunikation och konsumentelektronik). I västerländska länder har anodiserad aluminium gardinväggar använts framgångsrikt i nästan 20 år. Nyligen har anodiserade aluminiumpaneler vunnit popularitet i Best Price som ett nytt gardinväggmaterial, med anmärkningsvärda projekt inklusive Hainan Provincial History Museum och Dalian International Conference Center.

I den digitala 3C-sektorn används anodiserad aluminium oftast för surfplattor och bärbara datorer.

Fördelar med anodiserat aluminium

Innan vi dyker djupare, låt oss först förstå strukturen hos anodiserat aluminium. Den anodiska oxidfilmen består av två skikt: det inre skiktet är en tät, glasliknande film av aluminiumoxid med hög renhet med en tjocklek på cirka 0.01 till 0.05 mm och hög hårdhet; det yttre skiktet är en hydratiserad aluminiumoxid (Al2O3·H2O) film. Denna film är färglös och transparent, med en nanoporös struktur som gör att den lätt absorberar olika färger.

Tack vare detta oxidskikt har anodiserad aluminium flera betydande fördelar:

  • Matt konsistens samtidigt som den behåller en stark metallisk lyster.
  • Möjlighet att färgas i rika färger, lägga till dekorativt tilltal.
  • Motståndskraft mot oxidation, korrosion, UV-strålar och väderpåverkan, vilket säkerställer hållbarhet utan missfärgning eller flagning.
  • Hög motståndskraft mot värme och eld, med en smältpunkt på över 2000°C efter anodisering.

Effektiviteten av anodiserad aluminiumlasermärkning

I praktiska tillämpningar används lasermarkeringsmaskiner för att skapa svarta märken på ytan av anodiserade aluminiummaterial. Denna teknik används ofta för produktidentifiering, anti-förfalskning, statistik och spårbarhet. Jämfört med traditionellt silkescreentryck erbjuder lasermärkning tydliga fördelar som beständighet, anti-förfalskning och låg kostnad, eftersom den inte kräver några extra material eller arbete och har minimal förbrukning.

Principanalys av anodiserad aluminiumlasermärkning

LASERKINA ingenjörer genomförde experiment genom att ta två identiska prover, ett obehandlat och det andra behandlat med lasermärkning. Analyser med svepelektronmikroskop (SEM) och energidispersiv spektroskopi (EDS) utfördes på båda proverna. SEM-analysen avslöjade inga signifikanta strukturella förändringar mellan de behandlade och obehandlade områdena, förutom en mörkare färg i de lasermärkta områdena. På samma sätt visade EDS-analysen inga signifikanta kemiska förändringar, vilket tyder på att lasermarkeringsprocessen inte skadar den anodiska filmen eller ändrar dess kemiska egenskaper.

Sammanfattningsvis innebär principen bakom anodiserad aluminiumlasermärkning att använda högenergilaserstrålar för att skapa en nanoeffekt på ytan, vilket ökar materialets ljusabsorberande egenskaper och resulterar i en synlig svart färg. Denna fysikaliska process orsakar inte några signifikanta strukturella eller kemiska förändringar av den anodiska filmen.

Slutsats

Anodiserad aluminiumlasermärkning representerar ett betydande framsteg inom materialbearbetningsteknik. Dess förmåga att ge hållbara, estetiskt tilltalande och manipuleringssäkra märkningar har gjort den till ett föredraget val i olika branscher. När vi fortsätter att utforska kapaciteten hos lasermarkeringsmaskiner kommer de potentiella tillämpningarna för anodiserad aluminium i konstruktion, digitala 3C-produkter och vidare att expandera, vilket gör det till en teknik värd att titta på.

KONTAKT FÖR LASERLÖSNINGAR

Med över två decennier av laserexpertis och ett omfattande produktsortiment som omfattar enskilda komponenter till kompletta maskiner, är din ultimata partner för att möta alla dina laserrelaterade krav.

relaterade inlägg

Kommentera uppropet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *