Lasermärkning, Laserskärning

Ultraviolettlaserteknikens expanderande horisont i moderna industrier

Den expanderande horisonten för ultraviolett laserteknik i modern industri | Laserkina

I takt med att elektroniska enheter blir mer allmänt förekommande och laserapplikationer fortsätter att diversifieras, växer användningen av ultravioletta (UV) lasrar i en imponerande takt. UV-lasrar, särskilt de med en strålkvalitet på 355nm, erbjuder den tydliga fördelen av minimal termisk deformation när de används på speciella material, vilket gör dem mycket eftertraktade i industrier som PCB (Printed Circuit Board), FPC (Flexible Printed Circuit), elektroniska papper, plast, filmer, glas och vissa speciella metallmaterial.

De dolda kostnaderna för UV-laserunderhåll: en fallstudie

Men flera års användning har avslöjat ett oroande problem - UV-lasrar kräver regelbundet underhåll, och vissa skrupelfria leverantörer föreslår till och med att kunder byter ut sina lasrar helt, ofta till en betydande kostnad. LASERKINA ingenjörer har stött på fall där kunder spenderade över hundra tusen RMB inom ett år för en 10-watts UV-laser, och andra som spenderade tiotusentals under två år för underhåll av bara en 5-watts laser efter garantiperioden.

Nödvändigheten av UV-laserunderhåll

Det är viktigt att sprida medvetenhet om UV-lasrar och deras tekniska begränsningar, eftersom det för närvarande inte finns någon perfekt lösning inom branschen. Om UV-lasrar är ett måste för din verksamhet, var beredd på de oundvikliga underhållskostnaderna – kom ihåg att underhåll, inte utbyte, är nyckeln.

Förstå UV-laserns livslängd och skötsel

UV-lasermarkerings- och skäranordningar, utvecklade med 355nm UV-lasrar, använder tredje ordningens intrakavitetsfrekvenstrippelteknik. Den fokuserade UV-ljuspunkten på 355nm är exceptionellt liten, vilket avsevärt minskar materialets termiska deformation och värmepåverkan. UV-lasrar har vanligtvis en effektiv livslängd på 8000 12000 till 2 3 timmar, vilket motsvarar ungefär 20000-XNUMX års användning – inte det teoretiska värdet på XNUMX XNUMX timmar som vissa tillverkare hävdar.

En titt inuti UV-laserkällan

Den interna strukturen hos en UV-laserkälla avslöjar varför underhåll krävs i stället för direkt utbyte. Den typiska sidopumpade UV-laserns V-formade optiska väg inkluderar laserkaviteten, laserljuskällan, kristallmodulen, akusto-optisk Q-switch och olika reflekterande speglar. Det är ett komplext arrangemang som inte kräver en grundlig förståelse för icke-professionella.

Processen för generering av UV-laserstrålar

En vanlig sidopumpad halvledarlaser avger UV-ljus vid en våglängd på 355 nm. Denna process börjar med att pumpens ljuskälla avger ljus som absorberas av laserkristallen, som sedan omvandlas till grundfrekvent ljus. Detta ljus, efter att ha passerat genom frekvensfördubblande kristaller, fördubblas i frekvens. En blandning av grundläggande och dubbelfrekvent ljus genom kombinationskristaller producerar slutligen UV-laserljuset.

Med tiden leder oundvikligen de högreflekterande och högtransmissiva beläggningarna på spegelbitarna och begränsningarna av frekvensdubblerings- och tredubblingskristallerna till markeringar på speglarna och kristallerna, särskilt under våglängden på 355nm. Kontinuerlig användning kommer att orsaka en minskning av lasereffekten.

Precisionen i UV-laserunderhåll

Eftersom UV-lasrar monteras i ultrarena rum, innebär underhåll ofta att speglarnas och kristallernas läge justeras för att återfå tillräcklig UV-energi. Denna tekniska tjänst är vanligtvis en acceptabel kostnad för kunderna och kräver inte nödvändigtvis byte av speglar och kristaller. Men om det efter flera underhållstjänster finns betydande spår kvar på dessa komponenter och ingen lämplig position kan hittas under justeringar, övervägs först då byte av delar – även om det är en dyrare ansträngning.

Avslutande råd för användare av UV-laser

För att upprepa, den normala livslängden för en UV-laserkälla är mellan 8000-12000 timmar. Livslängden på 20000 XNUMX timmar är bara en teoretisk gräns. Det är viktigt för användare att förstå de praktiska förväntningarna och underhållskraven för att undvika onödiga kostnader och försäkra sin laserutrustnings livslängd.

KONTAKT FÖR LASERLÖSNINGAR

Med över två decennier av laserexpertis och ett omfattande produktsortiment som omfattar enskilda komponenter till kompletta maskiner, är din ultimata partner för att möta alla dina laserrelaterade krav.

Kommentera uppropet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *